Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O včelárstve

Včela medonosná

Včelu medonosnú zaraďujeme k sociálnemu hmyzu, pretože žije v spoločenskom zoskupení ktoré nazývame včelstvo. Takéto zoskupenie môžeme definovať nasledovne: Včelstvo je biologická jednotka, ktorej všetky životné prejavy sú riadené prostredím, reflexmi a pudmi jedinca a celku, ktoré reaguje na vonkajšie a vnútorné vplyvy ako celok, so špecifickými zákonitosťami vo vývine jedinca a celku umiestnená v úli. Zložkami včelstva sú: jedna matka, prechodne niekoľko sto trúdov, niekoľko desaťtisíc robotníc /obr. 10/, medové a peľové zásoby, zaviečkovaný a nezaviečkovaný plod, včelie dielo. Včelím obydlím je úľ, ktorý nie je súčasťou včelstva, avšak je nevyhnutným príbytkom, ktorý chráni včelstvo pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi  a škodcami.

obr.10

Vzájomná činnosť jedincov vo včelstve je harmonicky zosúladená tak, že sú navzájom vo funkčnom spojení. Jednotlivé zložky včelstva závisia na sebe tak, že jedna bez druhej nemôžu jestvovať, prípadne neplnia svoju funkciu. Ani jeden člen včelstva nemôže trvalo oddelene existovať. Osamelá robotnica podobne ako osamelá matka, trúd alebo plod po krátkom čase uhynú. Včelstvo bez matky postupne početne slabne až zanikne. Preto život i existencia druhu je možná iba vo včelstvách. V priebehu včelárskeho roka počet jedincov vo včelstve nie je  rovnaký. V období biologického kľudu je početnosť 10 – 20 tisíc a v plnom produkčnom období 50 – 60 tisíc jedincov i viac.

 

Včela medonosná je odkázaná na samozásobovacie schopnosti z prírodných dostupných zdrojov. V čase nadbytku ponuky základných zložiek glycidovej a bielkovinovej potravy si vytvára sociálne zásoby pre obdobie nedostatku, čím vyrovnáva kolísanie výskytu výdatných zdrojov včelej paše a bezznáškového obdobia. Človek už od pradávna sa zaujímal o klasické včelie produkty a využíval tú skutočnosť, že včelstvá vyprodukujú väčšie množstvo medu ako potrebujú pre vlastnú spotrebu. Takto si včelstvá vytvárajú zásoby medu, ktoré im človek – včelár odoberá z medníka ako produkt včelstva. Podobne si včelstvo vytvára aj bielkovinovú zložku potravy ako peľové zásoby.

Včelstvo spotrebuje ročne asi 50 - 80 kg medu (z toho 6 - 8 kg cukrových zásob v zime), 20 - 30 kg peľu a okolo 80 l vody.

 

Kostra

Vonkajšia kostra včely je pokožka. Povrch tela pokrývajú chĺpky a brvy rozličného tvaru a dĺžky. Krycie chĺpky majú predovšetkým ochranný význam, zmyslové chĺpky nakopené na určitých orgánoch (napr. tykadlách) sú sídlom hmatu.

 

Obr.8

 


Obr. 8: Telo včely. H- hlava, Ab- bruško, Ant- tykadlo, E- zložené oko, Lb- ústne orgány, W2- predné krídlo, W3- zadné krídlo, 1- predohruď, 2- stredohruď, 3- zadohruď, I až VII- brušné krúžky, Sp- prieduchy, L1 až L3- nohy, Stn- žihadlo.

 

Telo

Telo je hlbokými zárezmi rozdelené na hlavu, hruď a bruško. Na hruď sa pripájajú nohy a krídla /obr. 8/.

  • Hlava - na hlave je 5 očí - dve zložené a tri jednoduché. Na čele sú tykadlá, pod tykadlami čelový štítok, po bokoch ktorého sú líca. Na hlave je ústny otvor, okolo ktorého sú ústne ústroje.
  • Hruď - skladá sa z predohrude, stredohrude, zadohrude a presunutého krúžku.
  • Bruško - skladá sa z krúžkov, ktoré sa čiastočne prekrývajú. Ich chrbtová časť sa nazýva tergit, brušná časť sternit
    • Nohy - včela má tri páry nôh, ktoré slúžia nielen na pohyb, ale aj ako pracovné nástroje. Na prvom páre nôh sa nachádza ústroj na čistenie tykadiel, na druhom páre tŕň na zhadzovanie peľových obnôžok z peľových košíčkov umiestnených na treťom páre nôh. Popri peľovom košíčku sa na treťom páre nôh robotníc nachádza peľové tlačidlo, posúvač peľu, zbieracie kefôčky a peľový hrebeň umožňujúce zber a prenos peľu a propolisu.
    • Krídla - včela má 4 blanité krídla. Predný pár je väčší, zadný menší. Sú pretkané žilkami rozdeľujúcimi krídla na políčka.

 

Včelie produkty


Nepriame produkty: (spracováva surovinu z prírody)

-   Med

-   Peľ

-   Propolis

Priame produkty:(vytvára ich priamo vo svojom organizme)

-   Vosk

-   Materská kašička

-   Včelí jed

 

 Med

obsahuje vodu,cukry(glukózu,fruktózu,sacharózu,dextríny) organické kyseliny(jablčnú,vinnú,citrónovú,glukonovú), aminokyseliny (leucín, kys. asparágová, glutamová, prolín, alanín, treonín, lyzín, cystín, serín, valín, histidín,arginín)  enzýmy (invertáza, fosfatáza, diastáza, glukózooxidáza) vitamíny skupiny B, C, minerálne prvky (Mg,P,S,Mn,Si,Ca, Na, Cu, Fe, Co, K )  aromatické látky, farbivá, hormóny, inhibíny

 

Druhy medov

–        Kvetové (nektárové)

–        Medovicové

–        Zmiešané kvetovomedovicové

 

Liečivé účinky medu

–        Posilňuje CNS a psychiku človeka

–        Posilňuje srdce-kardiotonikum

–        Pôsobí protizápalovo a antibioticky

–        Zlepšuje a urýchľuje hojenie rán

–        Zvyšuje detoxikačnú schopnosť organizmu

–        Zlepšuje trávenie

–        Pomáha pri liečbe chorôb pečene a pankreasu

–        Je zdrojom okamžite využiteľnej energie

–        Zlepšuje spánok

–        Bežná dávka pre dospelého človeka: 3-4 čajové lyžice denne pre deti  2 čajové lyžičky denne  

 

 

Peľ obsahuje

-   bielkoviny, všetky esenciálne aminokyseliny,

-   nukleové kyseliny, cukry, minerálne prvky, tuky,

-   organické kyseliny, enzýmy, vitamíny A, C, skupiny B

-   silice, rastové regulátory, karotenoidy, vodu

 

Liečivé účinky peľu

-  Celkový výživový prostriedok v rekonvalescencii

-  Vhodný podporný prostriedok pri anémii z nedostatku Fe

-  Účinný prostriedok pri liečbe hyperplázie prostaty

-  Účinný prostriedok pri liečbe mentálnej anorexie

-  Veľmi účinný prostriedok pri liečbe chorôb pečene, žltačky

-  Účinný prostriedok pri liečbe kožných ochorení

-  Účinný prostriedok pri chorobe z ožiarenia, pri vypadávaní vlasov, pri zvýšenej priepustnosti stien ciev

-  Desenzibilizačná liečba alergických polinóz

 

Propolis

-  Má veľmi premenlivé zloženie, dodnes bolo izolovaných okolo 180 rôznych látok.

-  Propolis obsahuje flavonoidy, fenolové kyseliny a ich estery, vosky a mastné kyseliny, éterické oleje, minerálne prvky, organické kyseliny, aldehydy, aromatické látky

-  Propolis je prírodná, harmonicky vyvážená látka s výraznými antibiotickými účinkami.

 

Liečivé účinky propolisu

-  Má veľmi premenlivé zloženie, dodnes bolo izolovaných okolo 180 rôznych látok.

-  Propolis obsahuje flavonoidy, fenolové kyseliny a ich estery, vosky a mastné kyseliny, éterické oleje, minerálne prvky, organické kyseliny, aldehydy, aromatické látky

-  Propolis je prírodná, harmonicky vyvážená látka s výraznými antibiotickými účinkami.

 

Materská kašička

-  homogénna kašovitá hmota, smotanovobielej farby, charakteristickej arómy a kyslej chuti,

-  obsahuje vodu, proteíny

    voľné aminokyseliny, enzýmy, mastné kyseliny, cukry, tuky, vitamíny.

 

Liečivé účinky

-  pôsobí ako  celkový imunostimulátor,

-  zvyšuje životnú silu a celkovo zlepšuje psychický stav.

-  má výrazné protivírusové účinky, antibiotické účinky, zlepšuje využitie vápnika v organizme a tak tlmí rozvoj osteoporózy, zlepšuje činnosť srdca.

 

Včelí jed:

-  pôsobí ako  celkový imunostimulátor,

-  zvyšuje životnú silu a celkovo zlepšuje psychický stav.

-  má výrazné protivírusové účinky, antibiotické účinky, zlepšuje využitie vápnika v organizme a tak tlmí rozvoj osteoporózy, zlepšuje činnosť srdca.

 Spracoval: Matúš Rezák