Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zmena spôsobu zberu odpadu

SÚBOR
Dátum: 03.01.2023
Autor: Ing. Silvia Parčišová
Zmena spôsobu zberu odpadu

Zmena spôsobu zberu komunálneho odpadu - otázky a odpovede 

Otázka: V akom intervale bude vykonávaný odvoz odpadu?

Odpoveď: Odvoz komunálneho rovnako aj separovaného odpadu bude naďalej pokračovať v rovnakom časovom horizonte ako dodnes. Jediná zmena sa týka toho, že iba popolnice určené na komunálny odpad, ktoré budú riadne označené žetónom budú vyvezené. Popolnice určené na separovaný odpad netreba označovať.

Otázka: Ako bude fungovať odvoz odpadu od bytových domov.

Odpoveď: Nateraz bude odvoz vykonávaný ako doteraz. V priebehu nasledujúcich mesiacov obec vybuduje uzamykateľné kontajnerové státia jednotlivým bytovým domom tak, aby každý byt mal vlastný kontajner.

Otázka: Podľa čoho sa určuje veľkosť popolnice?

Odpoveď: 120 litrová popolnica je určená na 3 osoby. To v praxi znamená, že pokiaľ v danom dome bývajú 4 -6 osôb, majú nárok na 240 l popolnicu, v prípade 7-9 osôb majú nárok na 1x 240 l a 1x 120 l a tak ďalej. Ku každej popolnici danému domu prináleží 13 žetónov. Pokiaľ niekto nemá správnu veľkosť popolnice, pracovníci obecného úradu tieto vymenia v priebehu nasledujúcich týždňov.

Otázka: Ako bude obec pristupovať k osobám so špeciálnymi potrebami (napr. plienkované deti alebo dospelí)?

Odpoveď: Obecné zastupiteľstvo preberalo aj túto tému a zhodlo sa, že v priebehu prvej polovice roka sa bude touto témou zaoberať a prostredníctvom sociálnej pomoci pomôže týmto špeciálnym skupinám.

Otázka: Čo nepatrí do komunálneho odpadu?

Odpoveď: Do smetnej nádoby na komunálny odpad nepatrí biologicky rozložiteľný odpad tráva, konáre, zemiakové vňate a pod., plasty, kovy, sklo, konzervy, papier

Otázka: Kam uskladňovať popol?

Odpoveď: Popol nepatrí do komunálneho odpadu a odporúčame obyvateľom si uskladňovať popol v kompostéroch. Pokiaľ tam nemajú priestor, môžu obyvatelia vyviesť popol aj na zberný dvor.

Otázka: Kam uskladňovať papier?

Odpoveď: Papier všetkého druhu /noviny, kartóny .../ je možné  vložiť v deň vývozu separovaného odpadu /plasty, tetrapaky a kovy/ do popolnice  na separovaný odpad alebo  vložiť do igelitového vreca a priložiť  k popolnici  na separovaný odpad, odkiaľ bude odvezený. Naďalej môžu občania využiť  školský zber papiera a  mobilný zber papiera po obci. 

(viď príloha)

 

 Ing. Štefan Vároš                                                                 

     starosta obce

a poslanci OZ                                                                          

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
doplnujuce informacie k odvozu odpadu Veľkosť: 79.4 kB Formát: pdf Dátum: 3.1.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.