Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Petícia za referendum

SÚBOR
Dátum: 29.04.2022
Autor: EWORKS.sk
Petícia za referendum

POTREBUJEME VIAC, AKO MÁME. Združenie miest a obcí Slovenska vníma jeden volebný obvod ako príčinu aj autora mnohých problémov Slovenska. 

V parlamente dlhodobo pôsobí veľká skupina poslankýň a poslancov s veľmi slabou legitimitou. Mandát získali vďaka dobrému miestu na kandidátnej listine, a nie vďaka výraznej podpore voličov. Za pôsobenie v parlamente sú preto viac vďační straníckej centrále, ako ľuďom v regiónoch. Cieľom tejto petície je vyhlásenie referenda, po úspechu ktorého by Slovensko malo toľko volebných obvodov, koľko má samosprávnych krajov. Vďaka tomu zvýšime previazanosť parlamentu s regiónmi a už nebude môcť nastať situácia, že až po parlamentných voľbách zisťujeme, kto, a či vôbec niekto, z konkrétneho regiónu bude vykonávať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Úspechom tejto aktivity bude fakt, že rozdelenie mandátov v parlamente konečne bude spravodlivé, umocníme skutočnú volebnú demokraciu a táto zmena bude reflektovať na adekvátne zastúpenie jednotlivých krajov v parlamente.

Potrebujeme previazanosť parlamentu s regiónmi, potrebujeme viac ako to, čo máme. Združenie miest a obcí Slovenska takmer tri roky viedlo na úrovni regionálnych združení diskusie o zmene počtu volebných obvodov. Na minuloročnom septembrovom sneme schválilo zmenu počtu volebných obvodov pre parlamentné voľby za svoju prioritu.

Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené o tom, že práve viac volebných obvodov je najzásadnejšia reforma, ktorá nepotrebuje eurofondy, ani štátne dotácie. Chce to vôľu a presvedčenie. Presne to, čo samospráva na základe úspešného, viac ako tridsaťročného pôsobenia jednoznačne má.

 

ZBER PODPISOV V MESTÁCH A OBCIACH

Preto zber podpisov budeme iniciovať cez 61 regionálnych združení a už teraz máme signály z prostredia mimovládnych organizácií pôsobiacich v regiónoch, ako aj od občianskych aktivistov, ktorí chcú na tejto aktivite participovať. Rovnako s nami komunikujú niektoré politické strany, ktoré aj medzičasom mediálne podporili túto snahu. Členmi petičného výboru sú Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kan- celárie ZMOS, Katarína Heneková, primátorka mesta Púchov a Radomír Brtáň, starosta obce Košeca.

 

JASNÁ OTÁZKA PRE POTREBNÚ ZMENU

Združenie miest a obcí Slovenska chce na základe dostatočného počtu podpisov iniciovať referendum s jasnou otázkou: „Ste za to, aby Národná rada Slovenskej republiky prijala ústavný zákon, ktorým sa Ústava Slovenskej republiky zmení a doplní tak, že v čl. 74 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky sa za prvú vetu doplní text v znení:“Poslanci sú volení vo volebných obvodoch, ktoré sú tvorené územiami vyšších územných celkov?”

 

 

ČAKANIE NIE JE RIEŠENÍM

Združenie miest a  obcí Slovenska pred každými parlamentnými voľbami organizuje stretnutia s relevantnými politickými stranami. Presne tak tomu bolo aj pred dvomi rokmi. Napriek tomu, že niektoré politické strany avizovali zmenu počtu volebných obvodov v prípade volebného úspechu, napriek tomu, že vláda Igora Matoviča aj Eduarda Hegera to zakomponovali do svojho programového vyhlásenia, sme svedkami toho, že časť koaličných strán dala jasne najavo, že o naplnenie tohto bodu programového vyhlásenia nemajú záujem.

Združenie miest a obcí Slovenska preto 18. januára 2022 po rokovaní Predsedníctva adresovalo predsedovi vlády otvorený list s jasnou otázkou: Kedy a akým spôsobom chce vládna koalícia zmeniť volebné pravidlá a zrušiť jeden volebný obvod? V liste sme predsedu vlády požiadali o informáciu o tom, kedy a aké zmeny plánuje vládna koalícia vo vzťahu k nahradeniu jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby iným, lepším riešením. Nedočkali sme sa odpovede, pochopili sme situáciu.

 

 

SPOLOČNÝM CIEĽOM JE MODERNÉ SLOVENSKO

Aj kvôli tejto reakcii sa na naplnenie spomínanej úlohy z programového vyhlásenia pozeráme s nedôverou. Zriadenie pracovnej skupiny neznamená, že vláda navrhne zrušenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby. A už vôbec to teda neznamená, že parlament schváli viac volebných obvodov. Ak je našim spoločným cieľom moderné Slovensko, potrebujeme aby jeho súčasťou bola zmena volebných obvodov pre parlamentné voľby. Zmena, ktorá umožní aby každý kút Slovenska mal konečne svojho parlamentného reprezentanta. Vnímame to ako zásadnú reformu, ktorá nepotrebuje eurofondy, ani financie z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, či vládne stimuly. Určite však prinesie pozitívne zmeny s významnými dopadmi na spoločnosť a celkové vnímanie politiky.

Chce to len vôľu a presvedčenie. My máme oboje a rovnako aj nádej, že viac volebných obvodov so sebou prinesie iba pozitíva.

Sme presvedčení, že ak by obsadenie parlamentu zodpovedalo regionálnemu zastúpeniu, ak by každý región Slovenska získal svoj adekvátny hlas v Národnej rade Slovenskej republiky, neboli by sme svedkami prijímania zákonov, ktoré sú odtrhnuté od života v regiónoch. Každý región má svoje osobitosti, svoje problémy, svoje riešenia, svoje silné stránky a mal by mať aj možnosť tieto prezentovať v Národnej rade. Neboli by sme potom svedkami odklonu pozornosti od reálnych problémov občanov, dominancie zástupných tém na pôde Národnej rady, ale častejšie by sa do popredia dostávali skutočné problémy a nevyhnutné riešenia.

 

Michal Kaliňák

ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS

 

Zdroj: https://www.zmos.sk/peticia.html

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
PETICIA PLAGAT A4 Veľkosť: 132.3 kB Formát: pdf Dátum: 29.4.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.